Rezervația naturală-Grădina Zmeilor

10767

10768
Rezervatia naturala – Gradina Zmeilor – Salaj
Se afla la aproximativ 9 km. Distanta de orasul Jibou si la circa 35 km. De municipiul Zalau .

Gradina Zmeilor este o arie protejata de interes national, rezervatie naturala de tip geologic si peisagistic, situata în judetul Salaj, pe teritoriul administrativ al comunei Balan.

Aria naturala protejata se afla în partea central-estica a judetului Salaj, la 10 km. Distanta fata de orasul Jibou, în bazinul Almasului, în teritoriul vestic satului Gâlgau Almasului si se întinde pe o suprafata de 2 hectare.

Rezervatia naturala Gradina Zmeilor declarata arie protejata prin Legea Nr. 5 din 6 martie 2000, cuprinde un ansamblu neregulat de stânci cu numele de: ` Fata Catanii, Zmeul si Zmeoaica, Mosu, Calugarii, Capitanul, Soldatii, Eva, Dorobantul, Degetelul, Sfinxul`, cu forme bizare (turnuri, ciuperci, ace, abrupturi stâncoase), dispuse la baza dealului „dumbrava”, formate prin actiunea aerului (înghet-dezghet, vânt, temperatura), a apei (spalare, siroire) si a proceselor gravitationale (prabusiri, surpari).

Gradina Zmeilor este denumirea ce apare în ghidurile turistice însa localnicii îi mai spun si “fata Catanii”, dupa legenda ce povesteste despre o fata îndragostita de o catana si transformata în stana de piatra de blestemul mamei vitrege.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *