“Húshagyó kedd”

hus3

“Húshagyó kedd” este o sărbătoare specifică vatrei noastre, mai degrabă o purificare înainte de repausul alimentar. În comuna Camăr există o traditie anuală când locuitorii în special copiii și cei tineri se adună pe dealurile comunei sau în locuri publice.

Ca o descriere a ceea ce se petrece, trebuie știut că această “sarbatoare” anunță intrarea în perioada postului dinaintea Paștelor, adică lăsatul de carne. Tinerii din comună adună lemne, tulei și tot ceea ce poate înteți un foc mare. Acest foc este făcut ca să poată fi observat din toate părțile comunei. Legenda spune că este făcut cu scopul de a alunga spiritele rele. În trecut, tinerii aprindeau mai multe focuri, pe mai multe dealuri și practic concurau între ei.

Femeile gătesc o mâncare specifică momentului. Pregătesc plăcinte umplute cu orez dulce, mere, branză sau cartofi. Acestea se numesc “ lepény” și sunt serviți calzi seara după ce se întorc oamenii de la locul unde s-au adunat la foc. În ultima perioadă oamenii au reintrodus și alte specialități culinare cum ar fi gogoși și sarmale care se gătesc în seara lăsatului de sec.

Atmosfera este una de o fericire mare, copiii anunță sărbătoarea cu clopoței și diferite zicale specifice care rimează:

„Husajó!!!   Kása Erzsi eladó!

Vad András megveszi,

Az ablakba kiteszi,

Ganélébe fürdeti,

Kispárnára fekteti. Husajó!” 

hus1 hus3 hus4 hus6

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *